Bierzemy udział

Programy, projekty i akcje realizowane w naszym Przedszkolu w roku szkolnym 2021/2022

Program:  "MAMO, TATO WOLĘ WODĘ!"

Koordynator:  Monika Ślusarczyk

Czas trwania programu:  5 października 2021 r. -  30 czerwca 2022 r.

Celem programu jest popularyzacja picia wody jako podstawowego napoju, który jest niezbędny dla organizmu żywego a także promowanie dobrych nawyków i odpowiedzialności społecznej dotyczących ochrony przyrody wśród przedszkolaków, ich rodziców i nauczycieli przedszkolnych oraz zasad ekologii.

Projekt:  "MAŁY MIŚ W ŚWIECIE WIELKIEJ LITERATURY"

Koordynator:  Martyna Główka

Czas trwania projektu: 13 września 2021 - 31 maja 2022

Celem projektu jest  rozwijanie i promowanie czytelnictwa we współpracy ze żłobkami, przedszkolami, szkołami podstawowymi oraz  innymi instytucjami  w całej Polsce i za granicą.

Mały Miś zachęca dorosłych do głośnego czytania dzieciom − uświadamia rolę czytelnictwa w życiu dziecka, wyrabia właściwe nawyki czytelnicze, budzi zaciekawienie książką przez zabawy, piosenki, tworzy warunki do różnorodnej aktywności dzieci, wprowadza w świat literatury.

Program edukacyjny dla przedszkolaków - "Czyste powietrze wokół nas" .

Koordynator: Maria Moskwa

Czas trwania programu: marzec - kwiecień 2022 r.

Cele główne programu to:

• Wzrost kompetencji rodziców w zakresie ochrony dzieci przed ekspozycją na dym tytoniowy.
  • Zwiększenie umiejętności dzieci w zakresie radzenia sobie w sytuacjach, gdy przebywają w zadymionych pomieszczeniach lub, gdy dorośli palą przy nich tytoń.

Projekt:  "Zdrowo jem, więcej wiem!"

Koordynator:  Marzena Suchenia

Czas trwania : Projekt trwa cały rok szkolny i jest podzielony na dwa etapy ( jesienno-zimowy, wiosenny)

Czas trwania etapu jesienno-zimowego: październik 2021- styczeń 2022r.

Głównym celem projektu jest:

-  wykształcenie u dzieci postaw prozdrowotnych poprzez uczenie zasad zdrowego odżywiania oraz przekazywanie wiedzy na temat produktów służących zdrowiu i produktów dla zdrowia szkodliwych.

- uświadomienie związku pomiędzy żywieniem, a występowaniem wielu chorób i dolegliwości oraz podkreślenie roli codziennej aktywności fizycznej w profilaktyce zdrowotnej.

Staramy się również kształcić rodziców, od których zależy całokształt stylu życia rodziny i przekonanie ich, że warto zadbać o zdrowe odżywianie i regularną aktywność fizyczną.

Akcje Charytatywne:
Zbiórka karmy i wszelakich akcesoriów dla bezdomnych zwierząt ze Schroniska w Dyminach.
 Czas trwania akcji - październik 2021r.

Organizatorzy:  Monika Nyk,  Kamila Ołowiak

Akcja: "Zbieramto w szkole"
Organizatorzy: Katarzyna Bińczyk, Wioletta Nartowska

Ideę "Zbieramto w szkole" najlepiej opisuje motto: zbieraj - pomagaj - odbieraj nagrody

W naszym Przedszkolu nastawiliśmy się na zbieranie starych, wadliwych, niepotrzebnych już nikomu telefonów i tabletów.

Dzięki zbiórce dokonuje się dwojaka pomoc:
1) Edukujemy ekologicznie dzieci. Pomagamy środowisku naturalnemu, wspieramy recykling, aby jak najmniej odpadów trafiało na wysypiska śmieci.
2) Darowizny od firm recyklingowych, Fundacja prowadzona przez Księży Sercanów , przekazuje jako pomoc rozwojową do najbiedniejszych krajów w Afryce i Azji. Dzięki "dobroczynnemu recyklingowi" Fundacja wybudowała dom dla ofiar tajfunu na Filipinach, trzy studnie w Czadzie, funduje stypendia szkolne dzieciom na Filipinach oraz wspiera Dom Dziecka w Boliwii.

Projekt działa na zasadzie programu partnerskiego. Każdej darowiźnie przyporządkowana jest określona liczba punktów, które można wymienić na nagrody: książki, filmy, torby ekologiczne, dewocjonalia. Nagrody, które rozdaje Fundacja dzięki życzliwości sponsorów, mają motywować do jeszcze większej troski o środowisko naturalne i potrzebujących.

Gdy zbierzemy w placówce 50 telefonów/tabletów – paczkę odbiera od nas kurier i zostaną przyznane nam punkty, które będziemy mogli wydać na nagrody.

Akcja: "Góra Grosza"
Organizatorzy: Martyna Główka, Marzena Suchenia

Projekt:  "EKOKULTURALNE PRZEDSZKOLE"

Koordynator:  Marzena Suchenia

Czas trwania projektu: 1 grudnia 2021 r. - 1 czerwca 2022 r.

Głównym założeniem i celem projektu jest:

•  poszerzanie świadomości ekologicznej;
  • kształtowanie postaw i nawyków korzystnych dla środowiska naturalnego;
  • rozbudzanie poczucia współodpowiedzialności za ochronę środowiska;
  • rozwijanie umiejętności racjonalnego korzystania z zasobów naturalnych;
  • zapoznanie z ideą życia bez odpadów – zero waste;
  • kształtowanie postawy społecznej świadomego i odpowiedzialnego konsumenta;
  • nawiązywanie współpracy ze środowiskiem lokalnym.

Program: ,, Akademia Kici Koci"

Koordynator:  Martyna Główka

Czas trwania programu: listopad  - grudzień 2021 r.

Celem akcji jest pokazanie, że o wiele łatwiej i przyjemniej dziecko może odkrywać świat z ulubioną bohaterką – Kicią Kocią u boku. Kicia Kocia poprzez zabawę nie tylko pomaga dzieciom utrwalać podstawową wiedzę dotyczącą liczb, liter, kształtów czy kolorów, ale podejmuje też ważne kwestie, takie jak zasady bezpieczeństwa, dobrego wychowania, wyrażania emocji i wiele więcej!

Program: ,, Przedszkola na Czasie"

Koordynator:  Katarzyna Lepszy

Program ,, Przedszkola na Czasie" realizowany jest w grupie ,, Fiołki" w PS nr 35 w Kielcach od 9.12.2021r. do 31.01.2022r.

Jednym z najtrudniejszych pojęć dla dzieci jest "czas". Jego mierzenie, określanie, a przede wszystkim organizacja stanowią nie lada wyzwanie. Pandemia, praca i nauka zdalna spowodowały zatarcie granic. Dziecku bardzo trudno jest ocenić, czy jeszcze znajduje się w sytuacji obowiązku, czy już  w domowym zaciszu, w którym się wypoczywa. Dzieci mają wątpliwości: "Dlaczego mama czy tata, którzy są w domu proszą, bym nie przeszkadzał/a?";  "Dlaczego nie mogą poświęcić mi więcej uwagi?".

Zarządzanie czasem to ważna kwestia nie tylko w pandemicznych czasach i nie tylko dla najmłodszych.

W natłoku obowiązków bardzo ważna jest umiejętna selekcja i optymalizacja,   a wiele możliwości spędzania czasu i bogata oferta kulturalno-rozrywkowa wymaga kontroli i zadbania o chwilę dla siebie samych.

Celem programu jest wprowadzenie dziecka w zagadnienia związane    z czasem. Poprzez zabawę zaproponowaną w projekcie, dzieci uczą się, jak odczytywać godziny, jak rozpoznawać pory roku, ale także poznają normy społeczne, zasady organizacji czasu i budowania w oparciu o niego relacji międzyludzkich.